Trein

Boedapest kent vier belangrijke stations, Boedapest Keleti, Boedapest Deli, Boedapest Nyugati en Boedapest Kelenfoldi. Boedapest Keleti is het hoofdstation waar alle internationale treinen aankomen en vertrekken. Boedapest Keleti ligt in het stadsdeel Pest. Vanaf hier kan je verder reizen met metro, bus of tram. 

 

Taxi

Pas op als je in Budapest in een taxi stapt, er zijn namelijk een aantal taxi's actief die aan het oplichten zijn. Deze taxi’s vragen veel te veel voor de rit, ze zijn te herkennen aan het ontbreken van een firmanaam en het gebruik van een afneembaar ’taxi’-bordje. Kijk dus altijd of er een meter aanwezig is, anders spreek je van tevoren duidelijk een prijs af. De prijzen kunnen onderling dus sterk verschillen, maar de concurrentie is hevig in Budapest dus een taxi krijgen is niet moeilijk.

Metro

Het netwerk van de metro van Boedapest bestaat uit vier metrolijnen: M1, M2, M3 en M4.

  • Lijn M1 heet officieel "Millenniumi Földalatti Vasút". Informeel staat M1 bekend als de "Földalatti" ("Ondergrondse"). Op borden en kaarten staat hij met de kleur geel afgebeeld.
  • Lijn M2, officieel de "Kelet–nyugati metróvonal" ("Oost-west metrolijn"), heet informeel de "piros metró" ("rode metro"), daar deze lijn in het rood aangegeven wordt op borden en kaarten.
  • Lijn M3, de "Észak–déli metróvonal" ("Noord-zuid metrolijn"), wordt informeel de "kék metró" ("blauwe metro") genoemd, naar de gebruikte kleur.
  • Lijn M4 is in 2014 in gebruik genomen. Deze lijn loopt tussen Pest en Boeda en wordt de "zöld metró" ("groene metro") genoemd.

De eerste metro vertrekt dagelijks om 4.30 uur, de laatste om 23.30 uur. 's Morgens vroeg en 's avonds laat is er een interval van 10 tot 15 minuten, tijdens de piekuren is dit 2 à 3 minuten. Op stations van M1, M3 en M4 staat aangegeven wanneer de volgende metro kan worden verwacht, op stations van M2 hoe lang geleden de vorige metro is vertrokken. Tussen 23.30 en 4.30 uur wordt de metrodienst waargenomen door nachtbussen.

Download
Download hier de Boedapest Metro Lijnen kaart
budapest-metro-system.pdf
Adobe Acrobat document 387.7 KB